Carian
Amerika Kenakan Tarif Sehingga 100% Pada EV, Panel Solar Dan Semikonduktor China
May 16, 2024 Effi Saharudin

Seperti yang telah dijangka Amerika Syarikat meningkatkan tarif import beberapa produk keluaran China. Presiden Joe Biden mengumumkan tarif import sehingga 100% akan dikenakan ke atas kereta elektrik (EV) buatan China. Sementara itu tarif 50% pula dikenakan ke atas semikonduktor dan panel solar China.

Akhir sekali tarif 25% dikenakan pada besi dan aluminium China. Langkah diambil bagi menghalang China daripada mendominasi pasaran kesemua produk di atas dengan penawaran harga yang lebih rendah berbanding negara lain. Ini akan memastikan Amerika Syarikat akan terus menjadi peneraju dunia dalam kesemua pasaran ini.

Hanya beberapa tahun yang lalu Biden mengutuk tindakan Presiden Trump yang meningkatkan tarif ke atas produk China atas sebab yang sama. Pada waktu tersebut beliau berkata tindakan ini hanya akan membebankan warga Amerika Syarikat yang kini perlu membayar lebih untuk produk yang sama.

Ia adalah sebuah lagi langkah yang diambil oleh Amerika Syarikat dalam perang perdagangan dengan China yang sudah berlarutan hampir lima tahun. China mengenakan tarif yang tinggi juga untuk produk import dari negara luar. Maka pengumuman Amerika semalam adalah dilihat sebagai tindakan balas.

Sekutu Amerika Syarikat kini dijangka turut akan mengambil langkah memperkenalkan tarif import lebih tinggi ke atas produk China dalam masa terdekat. Di Eropah misalnya, EV China sudah mula mendominasi sehingga mengancam industri automotif tempatan. Elon Musk sendiri pernah berkata, tanpa halangan seperti tarif syarikat automotif lain akan dimusnahkan oleh EV buatan China. Tahun lalu BYD adalah pengeluar EV terbesar dunia memintas posisi yang dipegang oleh Tesla untuk tempoh yang lama.

Komen