Carian
Elon Musk Mungkin Meninggalkan Tesla Jika Tidak Dibayar $56 Bilion
June 7, 2024 Effi Saharudin

Elon Musk mungkin meninggalkan Tesla sekiranya beliau tidak menerima ganjaran $56 bilion yang dijanjikan kepada beliau pada tahun 2018. Dalam surat yang diutuskan kepada pemegang saham Tesla, Robyn Denholm yang merupakan salah seorang lembaga pengarah mengatakan Tesla perlu mengotakan janji jika ingin Elon Musk kekal bersama syarikat.

Elon Musk

Tahun ini seorang hakim di Delaware menafikan perjanjian membayar $56 bilion kepada Elon Musk kerana persetujuan yang dilakukan dilihat sebagai tidak adil selepas menerima rungutan daripada pemegang saham. Pemegang saham Tesla akan melakukan undian pada 13 Jun untuk membayar Elon Musk ataupun tidak. Dalam surat yang sama, Denholm berkata sekiranya Elon Musk tidak diberikan motivasi di Tesla untuk kekal beliau mungkin akan mencarinya di tempat lain.

Saham Tesla telah turun mendadak dari $407 pada penghujung 2021 ke $178 pada bulan ini. Jualan Tesla turut mengikut trend yang sama dengan ia kini dipintas oleh BYD sebagai pengeluar kereta elektrik terbesar dunia. Terdapat konsensus di kalangan pemegang saham mengatakan Elon Musk kehilangan fokus selepas membeli Twitter pada Oktober 2022.

Beliau menjual sebahagian pegangan Tesla untuk membiayai pembelian laman media sosial yang kini dijenamakan semula sebagai X. Tindakan beliau menyebabkan nilai pasaran Tesla terus merudum dan oleh sebab itu beliau tidak seharusnya diberikan ganjaran yang akan meningkatkan kekayaan beliau hampir 27%.

Komen