Carian
Apple Intelligence Menggunakan Perkhidmatan Awan Peribadi, Kod Yang Boleh Diteliti Secara Terbuka
June 11, 2024 Nazrin

Bersama-sama dengan sistem operasi terbaru mereka untuk platform iPhone, iPad dan Mac, Apple turut dilihat memperkenalkan sistem kecerdasan buatan mereka sendiri yang dinamakan Apple Intelligence.

Ia boleh bijak menganalisa pelbagai kandungan dalam peranti, dan memberikan jawapan kepada pertanyaan atau persoalan pengguna. Model AI ini dijalankan terus pada peranti, dan melalui gambaran kasar yang diberikan, ia boleh berjalan pada iPhone menggunakan Apple A17 Pro, atau MacBook yang menggunakan Apple M1 dan terkini.

Apple juga mengesahkan bahawa perkhidmatan kecerdasan buatan ini menggunakan perkhidmatan awan peribadi (private cloud compute) dan data yang diinput oleh pengguna menggunakan Apple Intelligence tidak akan disimpan oleh Apple ataupun mana-mana pihak yang lain.

Apple turut mengatakan bahawa code pengaturcaraan yang dibangunkan untuk Private Cloud Compute boleh diteliti oleh pihak ketiga, khususnya profesional-profesional dalam sektor teknologi awanan untuk melihat sekiranya terdapat kekurangan ataupun apa-apa yang boleh dan perlu diperbaiki.

Walaupun kod pada mesin-mesin pelayan ini boleh dibaca secara terbuka, sebarang komen ataupun pembetulan harus dimuat-naik ke sebuah sistem yang akan dihantar ke pasukan pengaturcaraan Apple untuk dikemaskini.

Craig Federighi mengatakan bahawa peranti Apple tidak akan berinteraksi dengan pelayan Apple Intelligence, malah mana-mana sistem mesin pelayan, selagi ia tidak mempunyai sebarang log yang menandakan bahawa pemeriksaan terbuka sudahpun dijalankan untuk sistem-sistem ini.

Komen