Carian
Microsoft Menghentikan Projek Pusat Data Dalam Air – Memperlihatkan Kadar Kerosakan Mesin Pelayan Lebih Rendah
June 24, 2024 Nazrin

Sekitar 2018, Microsoft telah memperkenalkan Project Natick, iaitu projek pusat data di dalam air yang memperlihatkan Microsoft menggunakan sebanyak 855 mesin pelayan di dalam perairan Scotland untuk menguji samada ia memperlihatkan sebarang perbezaan apabila dibandingkan dengan mesin-mesin pelayan yang dirumahkan di pusat data biasa.

Projek tersebut, yang diketuai oleh Noelle Walsh, Ketua Microsoft Cloud Operations + Innovation mengatakan bahawa selama mana projek tersebut telah beroperasi, beliau memperlihatkannya sebagai sebuah kejayaan, khususnya dalam bahagian operasi tentang bagaimanakah untuk mengendali sebuah pusat data dalam air.

Apa yang menarik mengenai projek ini ialah daripada 855 mesin pelayan yang digunakan dalam projek ini, hanya 8 daripadanya dilaporkan rosak. Noelle mengatakan ada beberapa sebab mengapa kadar kerosakan mesin pelayan dalam air ini adalah sangat rendah sekali. Pertama ialah suhu laut yang lebih rendah dan stabil berbanding dengan suhu udara di atas tanah. Kedua pula ialah penggunaan gas Nitrogen yang digunakan untuk memastikan mesin-mesin pelayan ini dapat beroperasi pada tahap optima.

Ditanya tentang apakah yang boleh dipelajari daripada projek ini, Noelle berkata mereka sedang melihat kepada teknologi robotik yang dapat membantu juruteknik pusat data memindahkan mesin pelayan dengan lebih mudah, khususnya kerana mesin-mesin pelayan hari ini adalah jauh lebih berat daripada apa yang digunakan beberapa tahun dahulu.

Setakat ini, nampaknya Microsoft tidak mempunyai sebarang pelan untuk membina lagi pusat data dalam air ini, walaupun terdapat banyak kelebihannya berbanding di darat, tetapi akan menggunakan apa yang dipelajari mereka melalui projek ini untuk melihat bagaimana mereka boleh melestarikan penggunaan tenaga elektrik pusat-pusat data mereka.

Komen