Apple Akan Membaiki Masalah Skrin Sesentuh iPhone 6 Plus Yang Gagal Berfungsi Pada Harga RM 629

Diterbitkan pada Nov 18, 2016. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sebelum ini kami ada melaporkan masalah iPhone 6 Plus dan 6S Plus mengalami masalah skrin yang gagal berfungsi secara tiba-tiba. Pada awalnya bahagian skrin akan bertukar menjadi kelabu sebelum skrin terus gagal berfungsi. Masalah yang diberi nama jolokan “Touch Disease” ini membuatkan 10000 pemilik iPhone 6 bertindak menyaman Apple kerana tidak membaikinya secara percuma.

touch-disease-malaysia-iphone-6-plusSetelah sekian lama, Apple akhirnya mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai masalah ini. Mereka memperkenalkan program membaiki masalah penyakit skrin sesentuh ini tetapi ia tidak dilakukan secara percuma. Di Malaysia mereka akan menukar komponen bermasalah pada harga saranan RM 629. Proses pembaikan boleh dilakukan di pusat perkhidmatan pelanggan yang dilantik Apple.

Program gantian ini akan disokong selama lima tahun selepas peranti pertama iPhone 6 Plus dilancarkan di Malaysia. Ini bermakna ia akan disokong sehingga 2019.

Kepada pemilik iPhone 6 Plus yang telahpun melakukan pembaikan, Apple akan menghubungi anda untuk memulangkan wang sekiranya anda membayar lebih mahal dari harga yang disarankan di atas. Buat masa ini Apple hanya mengakui masalah ini wujud pada iPhone 6 Plus. Kepada pemilik model lain yang turut mengalami masalah ini tiada pula kenyataan rasmi diberikan.

komen


© Amanz / 2022 Kami