Cari @ Amanz

Acara pelancaran Xiaomi Mi 8 masih lagi berlangsung dan peranti ini nampaknya akan hadir dalam versi Xiaomi Mi 8 Explorer Edition. Perbezaan versi ini dengan versi biasa ialah ia dilengkapi pengimbas cap jari terbina dalam skrin, panel belakang yang lutsinar dan sistem imbasan wajah 3D seakan Face ID iPhone X.  Sistem imbasan cap jari yang digunakan ini mengesan tekanan pada skrin bagi dikatakan memberikan tahap sekuriti yang lebih baik.

Spesifikasi lain masih lagi sama iaitu skrin 6.21″ AMOLED FHD+ HDR, pemproses Snapdragon 845, memori lebih besar 8GB RAM, storan sebesar 128GB, sistem dwi kamera 12+12 Megapixel  f/1.8+f/2.4, kamera swafoto 20-Megapixel f/2.0 dan bateri sebesar 3000 mAh. Bateri pada Explorer Edition ini lebih kecil berbanding dengan model biasa. Ia masih mempunyai sokongan pengecasan QuickCharge 4.0+ dan pengecasan tanpa wayar Qi 18W.

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition ini kelihatan amat unik kerana panel belakangnya yang lutsinar. Hanya minggu lalu gambar peranti ini tertiris ke arena web. Sistem imbasan wajah secara 3D yang digunakan turut membawakan fungsi emoji beranimasi Mi Meng yang seakan Animoji. Ia mengesan 52 titik pada wajah pengguna untuk digunakan pada watak 3D yang kemudiannya mengikut memek muka yang dilakukan.

Tiada bicu audio 3.5mm disertakan dan sedikit mengecewakan masih tiada sokongan kalis air IP68. Pembesar suara yang digunakan juga masih lagi mono. Kad mikroSD juga tidak boleh digunakan bagi menambah storan peranti. Harga jualan masih belum diumumkan tetapi pastinya lebih mahal berbanding edisi biasa.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd