Pengasas Instagram Dilaporkan Meninggalkan Syarikat Kerana Berbalah Dengan Zuckerberg

Diterbitkan pada Sep 26, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Selama kami laporkan Kevin Systrom dan Mike Krieger yang merupakan pengasas aplikasi Instagram telah meletak jawatan. Tiada sebab diberikan mengapa mereka meninggalkan Instagram yang diambil alih oleh Facebook pada tahun 2012. Tetapi menurut laporan Bloomberg ia adalah kerana campur tangan Mark Zuckerberg dalam pengurusan dan hala tuju aplikasi ini.

Instagram StoriesKerana campur tangan dari beliau, Systrom dan Krieger kerap berbalah dengan pengasas Facebook ini. Menurut sumber Bloomberg pengenalan fungsi Snapchat seakan Stories menimbulkan ketegangan. Malahan fungsi Regram  yang mula diuji pada Instagram baru-baru ini dilihat bertentangan dengan visi asal Instagram sebagai aplikasi perkongsian gambar dengan penggunaan teks yang minimum. Instagram dilihat sebagai masa depan Facebook kerana laman media sosial ini sudah tidak lagi popular di kalangan pengguna muda.

Peletakan jawapan Systrom dan Krieger dilihat sebagai satu lagi tamparan hebat kepada Facebook selepas Jan Koum, pengasas WhatsApp turut melakukan perkara yang sama Mei lalu. Koum lebih vokal dalam ketidakpuasan beliau kerana pernah menghantar tuit dengan tagar #DeleteFacebook kerana masalah melibatkan privasi pengguna awal tahun ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami