Cari @ Amanz

Intel Memperkenalkan Modem XMM 8160 5G – Kebarangkalian Akan Memberi Sokongan 5G Kepada Peranti iPhone Pada 2020

Oleh Nazrin

Link Copied!

Baru-baru ini, terdapat laporan yang mengatakan bahawa Apple akan hadir dengan peranti iPhone yang dilengkapi dengan sokongan untuk sambungan Internet mudah-alih 5G pada tahun 2020.

Intel kini menyertai syarikat-syarikat seperti Qualcomm dan Samsung yang hadir dengan modem 5G mereka sendiri, dan modem tersebut dinamakan Intel XMM 8160 5G. Apa yang menarik mengenai modem ini ialah Intel mempunyai pelan untuk bukan sahaja memuatkannya didalam peranti-peranti pintar, tetapi juga komputer, hab jalur lebar dan sebagainya.

Intel mengatakan bahawa modem ini mampu menampung kelajuan setinggi 6Gbps, dan bukan sahaja akan menyokong sambungan 5G, malah sambungan 4G, 3G dan 2G. Dari segi sambungan 5G pula, ia mampu menyokong piawaian kendiri dan bukan-kendiri 5G NR (New Radio) dan spektrum mmWave.

Modem XMM 8160 5G ini akan mula dikilangkan secara besar-besaran pada tahun 2019, dan akan hadir di dalam peranti di pasaran dunia pada tahun 2020.

Terdapat ura-ura yang menyatakan bahawa Intel sedang memesatkan pembangunan modem ini supaya mereka akan boleh menampung permintaan untuk modem ini oleh Apple untuk peranti iPhone mereka pada tahun 2020.


Komen ()