Huawei Mungkin Menjual Perniagaan Kelengkapan 5G Mereka

Diterbitkan pada Sep 13, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kelengkapan 5G yang dikeluarkan oleh Huawei sedang diuji di Malaysia dan beberapa negara lain. Namun begitu di negara seperti Amerika Syarikat dan Eropah, penggunaan peralatan komunikasi 5G telah diharamkan kerana Huawei dituduh melakukan intipan bagi pihak kerajaan China. Menurut laporan The Economist, Huawei mungkin menjual perniagaan 5G mereka bagi menghilangkan stigma menggunakan kelengkapan mereka.

Hasrat ini diutarakan oleh Ren Zhengfei, pengasas Huawei di dalam sebuah temuramah pada 10 September lalu. Huawei akan hanya menjual kepada syarikat di luar Asia. Pembeli akan menerima kesemua paten 5G, lesen. kod, rangka tindak teknikal dan pengilangan kelengkapan telekomunikasi mereka. Mereka juga kemudian bebas mengubah kod yang digunakan bagi menghilangkan kerisauan sistem yang dijual masih boleh diakses oleh Huawei atau kerajaan China.

Tindakan penjualan aset 5G ini mungkin dilihat sebagai langkah yang agak mengejutkan tetapi terpaksa dilakukan bagi memastikan kelangsungan masa depan syarikat. Tuduhan mengintip menyebabkan mereka disekat dari pasaran Amerika Syarikat dan kini masa depan penggunaan Android juga samar-samar kerana sekadar menerima lesen sementara.

komen


© Amanz / 2022 Kami