Carian
Google Berhenti Meluluskan Peranti Baharu Dengan Android Pie Selepas Januari 2020
October 11, 2019 Effi Saharudin

Tidak seperti iOS, sistem kemas kini Android masih lagi bercelaru walaupun selepas pengenalan Project Treble. Malahan ketika artikel ini ditulis, telefon pintar baharu yang masih menggunakan Android Pie masih dilancarkan walaupun selepas pengenalan Android 10 dua bulan lalu. Masalah ini akan cuba diselesaikan oleh Google dengan mengumumkan tarikh akhir meluluskan peranti Android Pie ialah pada bulan Januari 2020.

Essential Phone PieSelepas 31 Januari 2020, peranti yang masih menggunakan Android Pie tidak akan lagi diluluskan oleh mereka. Proses persijilan Android Certified yang dilancarkan pada tahun 2017 akan memastikan peranti selamat digunakan lengkap dengan sokongan GApps yang lengkap. Pengguna akan terasa lebih selamat dengan pengeluar yang menggunakan peranti Android yang telah disahkan sendiri oleh Google.

Ini tidak bermakna tiada lagi peranti Android Pie akan dilancarkan selepas Januari 2020. Sebaliknya Google hanya akan berhenti melakukan persijilan selepas tarikh tersebut. Ini akan sedikit sebanyak membendung pengeluaran peranti Android rasmi dengan sistem operasi yang sudah ketinggalan zaman. Penggunaan Android 10 akan membolehkan Project Mainline beroperasi yang memberikan kemas kini Android terus dari Play Store dan bukan dari pengeluar.

Komen