Ini Ialah Kereta Terbang Pertama Negara – Dron EHang Yang Dijenamakan Semula

Diterbitkan pada Nov 19, 2019. oleh .

Kereta terbang pertama Malaysia akan melakukan ujian penerbangan pertama pada Khamis ini namun rekaannya telah tertiris ke area web haru ini. Kenderaan yang diberi nama Super Dron ini menurut laporan Berita Harian dibangunkan oleh syarikat EastCap Berhad. Jika mungkin pernah anda lihat sebelum ini kerana ia mirip dron EHang 184 yang telah kami laporkan pada tahun 2o16. Dron ini kemudiannya berjaya membawa penumpang pertama pada tahun 2018.

EastCap Berhand melakukan kerjasama dengan EHang Intelligent Equipmen dan Strong Rich Limited bagi membawa kereta terbang ini ke pasaran Malaysia. Super Dron dilihat mengekalkan konfigurasi 16 pasang kipas untuk memberikan kemampuan terbang serta mendarat secara menegak. Ia juga boleh membawa dua penumpang sahaja pada satu-satu masa.

Tidak diketahui pada waktu ini sama ada penambahbaikan kemampuan diberikan kepada Super Dron berbanding EHang 216 yang sempat kami lihat di MWC Barcelona pada bulan Mac yang lalu.

Kereta terbang tempatan nampaknya mengikut acuan yang sama seperti kereta nasional pertama negara Proton Saga. Pada tahun 1985, Proton Saga yang dilancarkan adalah sebuah Mitsubishi Lancer Fiore. Diharap dalam masa terdekat kereta terbang yang 100% buatan dan rekaan tempatan akan menjadi kenyataan.

komen


© Amanz / 2023 Kami