GERAK MALAYSIA – Aplikasi Pengesan Kontak Covid-19 Berasaskan Lokasi Daripada SKMM Untuk Android Dan iOS

Diterbitkan pada Apr 17, 2020. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .
Dikemaskini : Pihak MKN mengatakan aplikasi ini tidak diperakukan oleh mereka.

Kita telah sedia melihat penawaran aplikasi MySejahtera sebelum ini dalam memudahkan pengguna menerima info terkini serta melakukan saringan kesihatan di rumah. Selain daripada MySejahtera, satu lagi aplikasi yang sedang dalam proses pembangunan untuk memudahkan pengesanan kontak adalah MyTrace oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

Kini, selain kedua-duanya, satu lagi aplikasi baru yang telah dilancarkan adalah GERAK Malaysia. Aplikasi ini ditawarkan untuk Android dan iPhone, serta diterbitkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Melalui penerangan aplikasi, ia akan digunakan oleh kerajaan Malaysia dalam menangani wabak Covid-19, selain turut membendung penyebaran virus melalui pengesanan kontak. Aplikasi GERAK Malaysia ini juga akan memaparkan maklumat terkini daripada pihak berkuasa berkaitan wabak Covid-19 ini.

Gerak Malaysia iPhone

Untuk pendaftaran, aplikasi ini menggunakan nombor telefon – dan meminta maklumas seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat dan juga emel. Tiada proses log masuk, sebaliknya ia menggunakan integrasi OTP dan juga nombor telefon. Daripada ujian kami sendiri, aplikasi ini meminta akses untuk lokasi, sekaligus akan digunakan dalam memantau perjalanan seseorang – sekaligus memudahkan proses pihak berkuasa mengetahui perjalanan seseorang sekiranya didapati positif Covid-19.

Aplikasi GERAK MALAYSIA versi Android turut memaparkan notifikasi integrasi Lotadata, yang mana salah satu platform kecerdasan buatan berkaitan pergerakan dan aktiviti orang ramai.

SKMM sendiri menyatakan yang mana aplikasi ini akan sentiasa mengumpul data lokasi anda, dan akan merekodkan kesemua lokasi dimana anda telah berada.

Gerak MalaysiaSebaik sahaja selesai memberikan akses lokasi, aplikasi ini hanya memaparkan satu halaman sahaja, dan membolehkan anda menjana kod QR. Daripada penerangan pada aplikasi, ia mengatakan kod QR ini akan digunakan sebagai kebenaran untuk pengguna keluar dari rumah semasa dan selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ia juga berkemungkinan digunakan oleh pegawai kesihatan dan pihak berkuasa dalam mengakses data berkaitan pergerakan anda.

SKMM mengatakan yang mana data daripada aplikasi ini akan digunakan untuk menghasilkan laporan dan statistik, selain turut menyokong pengesanan kontak serta mengurangkan penyebaran wabak Covid-19. Ia juga akan digunakan untuk mengesan pergerakan pengguna yang disahkan positif Covid-19, atau individu yang mempunyai kontak rapat – sekaligus memaklumkan kepada mereka untuk menjalani pengasingan di rumah, atau mendapatkan rawatan kesihatan segera.

Aplikasi ini juga dikatakan akan digunakan untuk memastikan pematuhan terhadap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Semua data peribadi yang diberikan akan digunakan untuk tempoh 6 bulan selepas tamat PKP kelak.

Bagi anda yang berminat, boleh memuat-turun aplikasi Gerak Malaysia ini hari ini. Memandangkan ia diterajui oleh pihak SKMM, tidak mustahil kita melihat ia turut dipromosikan bersama hasil kerjasama syarikat telekomunikasi lain. Ia tidak diketahui lagi bagaimanakah pihak SKMM akan mengintegrasikan data bersama aplikasi yang bakal diperkenalkan oleh pihak MOSTI kelak – atau masing-masing akan beroperasi secara kendiri.

Dikemaskini : Pihak MKN mengatakan aplikasi ini tidak diperakukan oleh mereka.

komen


© Amanz / 2022 Kami