Cari @ Amanz

TikTok kini menghadapi cabaran tinggi daripada beberapa negara – lanjutan daripada halangan akses di India, selain Amerika Syarikat sendiri yang turut sedang mempertimbangkan untuk menghalang aplikasi berkenaan.

Selari dengannya, kini Facebook melihat peluang untuk mencuri perhatian pengguna untuk beralih dan lebih aktif di platform mereka.

Menurut laporan terbaru, Facebook dikatakan mungkin melancarkan Instagram Reelspesaing TikTok mereka pada peringkat global dalam beberapa minggu lagi.

Instagram Reels membolehkan pengguna berkongsi video sepanjang 15 saat, dan memilih sejumlah lagu untuk ditambah pada video atau rakamman mereka. Sebuah bahagian khas dinamakan Featured Reels turut disediakan untuk memudahkan penemuan kandungan baru. Secara kasar, ciri-ciri yang ditawarkan Instagram Reels ini adalah lebih kurang sama dengan TikTok.

Dengan cabaran yang dihadapi oleh TikTok, ini mungkin adalah salah satu peluang untuk Facebook dalam mencuri pengguna ke platform mereka.

Seperti biasa, sama-sama kita nantikan pelancaran global Instagram Reels ini, dan nantikan sama ada ia berjaya mencabar dan mencuri pengguna TikTok kembali atau sebaliknya.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd