Cari @ Amanz

NASA mengumumkan pelan menghantar angkasawan wanita pertama ke permukaan bulan menjelang 2024. Misi Artemis ini juga akan mengembalikan semula manusia ke permukaan bulan buat pertama kali sejak 1972. Hari ini pelan perangan dan garis masa Misi Artemis telah dikongsi oleh NASA.

Bermula tahun 2021 misi Artemis I akan dilancarkan ke bulan untuk menguji sistem sokongan hidup, komunikasi dan kemampuan pelbagai sistem yang lain. Misi ini sekadar menghantar kapal angkasa mengelilingi bulan tanpa krew manusia. Kemudian pada tahun 2023, misi Artemis II akan dilancarkan dengan krew manusia. Krew akan melakukan ujian ke atas kapsul angkasa Orion seperti melakukan sambungan di orbit dan simulasi untuk turun ke permukaan bulan.

Sebagai persediaan, dua misi akan dilakukan pada tahun 2021 untuk menghantar kelengkapan robotik ke permukaan bulan menggunakan roket komersial. Pembinaan The Gateway juga akan dilakukan serentak. The Gateway ialah stesen angkasa yang akan mengorbit bulan.

Akhir sekali pada taun 2024 misi Artemis III akan dilancarkan dengan angkasawan dibawa ke permukaan bulan menggunakan pendarat bulan yang sedang dibangunkan oleh SpaceX, Blue Origin dan Dynetics. Modul yang masih lagi di peringkat rekaan ini perlu bersambung dengan kapsul angkasa Orion yang dibina oleh NASA.

Misi Artemis IV dan seterusnya akan menjadi misi untuk membina pangkalan di permukaan bulan yang kemudiannya digunakan untuk menghantar manusia ke Marikh dan planet-planet lain dalam sistem solar. Pangkalan bulan ini akan mendapat kerjasama dari pelbagai negara dan syarikat yang bersetuju menandatangani Perjanjian Artemis.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd