Cari @ Amanz

Peranti Redmi Note 9 High-end adalah salah satu daripada tiga peranti Redmi Note 9 baharu yang akan dilancarkan tidak lama lagi. Salah satu daripada peranti ini akan mempunyai kamera 108MP dan diuji oleh DXOMark dan satu lagi pula dijana MediaTek Dimensity 800U.

Terkini, peniris terkenal dari China iaitu DigitalChatStation telah mendedahkan serba sedikit spesifikasi peranti ini. Ia dilihat menggunakan skrin 6.67-inci, 120Hz adaptif, LCD, kamera swafoto 16MP, kamera utama 108MP dari sensor Samsung HM2, dijana Snapdragon 750G, bateri 4820mAh dan pengecasan pantas 33W.

Selepas disemak, spesifikasi peranti ini mirip dengan Mi 10T Lite yang dilancarkan dua bulan lalu. Kecuali kamera utama telah diubah dari 64MP ke 108MP. Sensor 108MP ini juga adalah antara yang terbaru dari Samsung dan peranti Redmi Note 9 baharu ini adalah antara yang terbaru.

Ini akhirnya masuk akal. Tahun ini buat pertama kalinya siri Redmi Note tidak dilancarkan di Cina. Siri Redmi Note 9 dilancarkan secara global terlebih dahulu. Kemudian,Mi 10T biasa telah dilancarkan semula sebagai Redmi K30S untuk pasaran China.

Dengan berita mengenai tiga peranti Redmi Note 9 baharu ini, jelas di sini ia akan khusus dilancarkan di China sahaja. Ini bermakna versi spesifikasi paling tinggi besar kemungkinan adalah Mi 10T Pro, versi kedua adalah Mi 10T Lite yang diubah kameranya dan versi ketiga mungkin yang benar-benar baru kerana Xiaomi atau Redmi tiada lagi peranti dengan cip MediaTek Dimensity 800U.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd