Carian
Telefon Pintar Dengan Lapan Kamera Dipatenkan Di China
November 10, 2020 Effi Saharudin

Telefon pintar dengan jumlah kamera utama tertinggi ialah Nokia 9 Pureview yang dilengkapi 6 kamera – 5 sensor kamera dan satu sensor 3D ToF. Menurut Nokia, kemampuan fotografi yang lebih baik dapat dinikmati dengan konfigurasi ini walaupun proses pengambilan gambar adalah sedikit lambat. Terkini Lens Technology, sebuah firma di China telah mempatenkan rekaan sebuah telefon pintar dengan lapan kamera utama di bahagian belakang. ke laman WIPO.

Uniknya dua kamera diletakkan pada setiap bucu peranti. Ini adalah konfigurasi yang agak aneh kerana biasanya lensa diletakkan sekelompok. Tiada sebab diberikan kenapa susunan aneh ini digunakan tetapi berkait rapat dengan sistem realiti terimbuh. Amazon Fire Phone yang dilancarkan lima tahun lalu meletakkan kamera pada setiap bucu hadapan untuk sistem menjejak pergerakan kepala pengguna.

Lens Technology bukanlah syarikat yang dikenali ramai tetapi menghasilkan komponen untuk Huawei, Samsung dan Apple. Selepas bonggol kamera gergasi, adakah rekaan okta-kamera pula bakal menjadi trend?

Komen