Cari @ Amanz

Apple akan mengaktifkan ciri menghalang penjejakan iklan pada peranti iOS 14 awal 2021. Aplikasi di App Store juga memberikan maklumat apakah yang dijejak serta apakah yang terjadi dengan akses yang diberikan kepada aplikasi. Akibatnya aplikasi “percuma” seperti Facebook akan terancam kerana sukar untuk menyasarkan iklan dengan lebih tepat kepada pengguna.

Facebook menjangka keuntungan pengiklanan mereka akan terjejas sehingga 50% selepas pengenalan sistem anti penjejakan iklan iOS 14 diaktifkan. Oleh mereka kini mendakwa sistem ini akan menjejaskan perniagaan kecil yang menggunakan platform pengiklanan Facebook. Tambah mereka lagi, jualan perniagaan kecil mungkin terjejas sehingga 60% kerana pengiklanan yang terhalang/tersasar. Apple turut didakwa tidak mengenakan halangan yang sama ke atas sistem pengiklanan milik mereka.

Apple telahpun mengeluarkan kenyataan rasmi menyangkal dakwaan Facebook. Apple percaya pengguna harus diberikan hak untuk mengetahui serta mengawal bagaimana data mereka dikumpul oleh aplikasi dan laman web. Facebook tidak dihalang dari meneruskan proses pengumpulan data tetapi pengguna harus memberikan kebenaran menerusi skrin pop-naik yang terpapar pada skrin ketika aplikasi digunakan. Dengan ciri terkini iOS 14 ini pengguna yang enggan data dikumpul boleh memilih untuk tidak dijejak.

Pada tahun 2021 kami meramalkan perkhidmatan berbayar akan semakin meningkat. Pengguna yang tidak mahu data digunakan sebagai ganti perkhidmatan “percuma” boleh melihatnya sebagai alternatif yang baik. Persoalannya jika Facebook memerlukan langganan bulanan, adakah anda semua sanggup membayarnya?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd