Cari @ Amanz

Minggu lalu wujud laporan bahawa Apple dan Hyundai akan mengadakan kerjasama untuk menghasilkan kenderaan elektrik menjelang 2027. Menurut Korea IT News semalam, sebenarnya pelancaran kenderaan pertama ini mungkin berlaku jauh lebih awal.

Apple dan Hyundai dipercayai akan menandatangani perjanjian usahasama pada Mac akan datang. Kenderaan pertama hasil usahasama dua syarikat ini akan dilancarkan seawal 2024. Menarik sekali dalam laporan yang sama, kereta versi Beta pula akan dilancarkan pada tahun 2022.

Kerana laporan ini, Saman Hyundai Motors melonjak 20%. Penglibatan Apple dalam dunia automotif telah lama dilaporkan tetapi pembangunan kenderaan sendiri di bawah Project Titan dihentikan pada tahun 2019 sebelum dihidupkan semula di bawah seliaan bahagian kecerdasan buatan.

Selain Apple, syarikat pengeluar telefon pintar Huawei, Samsung dan Sony turut mula berjinak-jinak dalam industri automotif. Samsung menerusi pengambilalihan Harman International Industries dan Sony memperlihatkan konsep mereka tahun lalu.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd