Android 12 Boleh Mengehadkan Sambungan Internet Dan Kata Laluan WiFi Dikongsi Melalui Nearby Share

Diterbitkan pada Jan 20, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Android 12 dijangka akan tiba pada bulan Februari dalam bentuk beta. Tetapi banyak butiran Android 12 masih dirahsiakan, serta tidak banyak yang muncul dalam kod AOSP umum. Antara yang terkini kita tahu adalah fungsi menghibernasi aplikasi seperti Offload pada iOS. Selain itu, Incremental File System juga akan diperkenalkan untuk membenarkan pengguna menggunakan permua atau aplikasi sebelum selesai dimuat turun.

Maskot Android

Dalam perang antara gedung aplikasi seperti bayaran caj tambahan, bersifat tidak adil dan sebagainya, Android 12 akan memudahkan pengguna menggunakan gedung aplikasi pihak ketiga. Selain itu, Android Runtime akan diubah menjadi modul agar kemaskini menjadi lebih pantas. Dalam penemuan terbaru XDA, fungsi hibernasi ini dilihat akan memadam memori cache sesebuah aplikasi bagi menjimatkan ruang. Kod lain pula mencadangkan sesebuah aplikasi itu jika sedang hibernasi, keseluruhan data akan dimampatkan.

XDA turut menemui fungsi mengehadkan sambungan ke rangkaian, di mana aplikasi perlu meminta kebenaran. Dengan itu, jika aplikasi tidak digunakan dan berjalan di latar – ia tidak akan berhubung ke Internet. Bercakap mengenai Internet, dalam Android 12 fungsi Nearby Share membolehkan pengguna berkongsi kata laluan WiFi melalui kod QR.

komen


© Amanz / 2022 Kami