420 Komputer Melombong Kriptowang Di Sabak Bernam Dirampas Kerana Menggunakan Elektrik Secara Haram

Diterbitkan pada Feb 22, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Aktiviti melombong kriptowang bukanlah sesuatu aktiviti yang baru. Oleh kerana nilai Bitcoin, Ethereum, Dogecoin dan sebagainya yang semakin meningkat, ramai orang ingin melompat naik gerabak matawang digital yang semakin meluas penggunaannya secara global.

Kebelakangan ini, kegiatan melombong kriptowang menggunakan tenaga elektrik yang dicuri juga semakin meningkat, seperti yang kami pernah laporkan sebelum ini, dimana pelombong-pelombong di Perak dan Pahang telah ditahan, dan kegiatan melombong mereka dihentikan kerana mencuri tenaga elektrik.

Pihak polis Sabak Bernam, dengan bantuan pihak Tenaga Nasional berhad baru-baru ini telah merampas 420 buah komputer bernilai RM420,000 dari empat lokasi di sekitar daerah tersebut kerana menjalani kegiatan haram yang sama.

Sebanyak tiga serbuan telah dilakukan di sekitar Sabak Bernam dan Sungai Besar dimana mereka telah merampas sebanyak 135 komputer di lokasi pertama, dan 105 dan 60 komputer di lokasi kedua dan ketiga, manakala di Sungai Besar, 120 komputer turut dirampas.

Menurut pihak polis lagi, apabila serbuan-serbuan ini dilakukan, mereka dipaksa memecahkan kunci premis-premis ini, dan setakat ini, tiada individu yang ditahan, dan mereka masih lagi mencari dalang-dalang di sebalik sindiket melombong kriptowang ini.

Tenaga Nasional Berhad juga dilaporkan kerugian sebanyak RM200,000 akibat insiden ini, khususnya kerana bekalan elektrik yang digunakan untuk menggerakkan komputer-komputer ini secara 24 jam setiap hari terlalu tinggi kerana jumlah komputer yang digunakan.

komen


© Amanz / 2022 Kami