Cari @ Amanz

Semua syarikat pengeluar kenderaan utama yang ingin terus relevan di pasaran sudah mengeluarkan kenderaan elektrik sepenuhnya ataupun hibrid sejak lima tahun yang lalu. Honda hanya minggu lalu memperlihatkan Honda SUV e:prototype yang dijangka menjadi asas kepada Honda H-RV elektrik tahun hadapan.

Dengan ini mereka menyasarkan pula akan hanya menjual kenderaan elektrik menggunakan kuasa bateri atau sel kuasa hidrogen menjelang 2040. Sasaran mereka ini amat tinggi kerana ia merangkumi kereta, motosikal dan kenderaan komersial. Honda turut menyasarkan menjadi syarikat neutral karbon pada keseluruhan operasinya menjelang 2050.

Tetapi sasaran yang paling tinggi mereka ialah mengelakkan kematian akibat kemalangan yang melibatkan kereta dan motosikal keluaran mereka pada tahun 2050. Ini ingin dilakukan dengan menggunakan sistem bantuan pemanduan dan program pendidikan keselamatan jalan raya kepada pengguna. Untuk itu mereka sedia membelanjakan 5 trilion Yen (~RM190 bilion) dalam tempoh enam, tahun untuk penyelidikan dan pembangunan teknologi yang boleh merealisasikan impian ini.

Apa yang ingin dilakukan oleh Honda ini sebenarnya telahpun dilakukan Volvo sejak 2020. Kereta buatan mereka dapat mengelakkan kematian menerusi sistem beg udara, tali pinggang keledar, zon hentaman lebih baik dan mengehadkan kelajuan ke 180 km/j sahaja.

Sumber Honda menerusi New Atlas

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd