Google Menguji Antaramuka Baharu Play Store Yang Lebih Ringkas Dan Lebih Sukar Untuk Semak Kemaskini Aplikasi

Diterbitkan pada Mei 5, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Baru-baru ini, Google mula mengenamaskini gedung aplikasi mereka dengan antaramuka baharu. Ia kini lebih moden dan selari dengan banyak aplikasi dan perkhidmatan Google, di mana kebanyakan tetapan atau akses tambahan disertakan terus pada gambar profil pengguna. Secara tidak langsung menghentikan penggunaan menu hamburger yang sudah kuno.

Tetapi baru-baru ini, kelihatan laman memuat turun kemaskini aplikasi turut diberikan nafas baru. Daripada bahagian My apps & games kini menjadi Manage apps & device. Melaluinya tab Updates, Installed, Library, Share, dan Beta dibuang dan digantikan dengan dua tab baharu iaitu Overview dan Manage.

Pada bahagian Overview, ia memaparkan status Play Protect, “All apps up to date”, informasi storan dalaman peranti, perkongsian aplikasi Nearby Share, dan juga seksyen Rating & reviews. Secara tidak langsung kemampuan untuk menyemak aplikasi sedia terpasang sudah dikemaskini atau belum semakin sukar. Ini kerana, pengguna perlu tekan See details di bawah All apps up to date untuk mengakses laman Pending downloads.

Tab Manage masih misteri, kerana tidak dikongsi dengan jelas oleh sumber. Tetapi ia kemungkinan besar adalah di mana anda boleh uruskan aplikasi beta anda atau juga notifikasi. Kemaskini baru sudah pun mengelirukan beberapa pengguna, tambahan dengan kemaskini ini pula mungkin akan menjengkelkan lebih ramai pengguna.

Apa kata anda dengan versi kemaskini ini? Adakah anda suka akan antaramuka baharu ini? Buat masa ini ia masih lagi diuji secara A/B dan hanya segelintir sahaja menerimanya.

komen


© Amanz / 2022 Kami