Google Akan Turut Menghalang Penjejakan Iklan Di Android Pada Penghujung 2021

Diterbitkan pada Jun 4, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple memperkenalkan App Tracking Transparency (ATT) menerusi kemas kini iOS 14.5 pada bulan April yang lalu. Menerusi ATT, pengguna diberikan kuasa untuk menghalang aktiviti dijejak ketika menggunakan aplikasi secara menyeluruh. Dengan ingin privasi mereka dikekalkan tetapi ia menimbulkan kemarahan pembangun seperti Facebook yang menjana pendapatan dengan menyasarkan pengiklanan berdasarkan data peribadi.

Menurut Bloomberg, Google turut bersedia untuk menawarkan ciri seakan ATT menjelang penghujung 2021 menerusi dokumen Google Play yang baru diterbitkan. Ini dilakukan menerusi kemas kini Google Play Services. Tidak seperti ATT, pengguna boleh menghalang kesemua bentuk penjejakan bagi tujuan pengiklanan menerusi tetapan peranti Android mereka. Kebenaran penjejakan pengiklanan akan dihalang pada kesemua aplikasi apabila ia diaktifkan.

Kemas kini secara berperingkat ini akan terlebih dahulu diterima peranti yang menggunakan Android 12 sebelum diperluaskan kepada peranti-peranti Android lain yang menyokong Google Play Store di awal tahun 2022.

Sumber Bloomberg

komen


© Amanz / 2022 Kami