Pengganti Snapdragon 888 Tertiris – Didakwa Menggunakan Rekaan 4nm

Diterbitkan pada Jun 5, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Cip Qualcomm Snapdragon 888 adalah cip paling berkuasa daripada Qualcomm yang ditawarkan mereka untuk banyak peranti mercu. Sudah banyak peranti mercu yang dijana dengan cip ini dilancarkan seperti barisan Mi 11, Black Shark 4 Pro, ZTE, Red Magic 6, Oppo dan banyak lagi. Pengganti kepada cip ini kebiasaannya adalah versi “+”, namun ia mungkin berubah selepas kedengaran variasi Pro akan menjadi eksklusif di China sahaja.

Terkini peniris terkenal Evan Blass, telah meniriskan informasi mengenai cip baharu Qualcomm, yang dikatakan adalah pengganti kepada Snapdragon 888. Cip ini dilihat menggunakan kod nama SM8450 dan dikatakan akan hadir dengan binaan berasaskan rekaan 4nm. Selain daripada itu, GPU dilihat kini menggunakan versi 7xx iaitu Adreno 730 berbanding sebelum ini dalam versi 6xx. CPU adalah Kryo 760, isyarat pemproses pengimejan pula adalah Spectra 680 dan turut menggunakan modem 5G baharu – Snapdragon X65 5G.

Menurut TSMC sebelum ini, proses pengeluaran cip ini hanya ajan bermula pada tahun 2022. Jadi masih tidak pasti sama ada kita akan melihat Snapdragon 888+, Snapdragon 888 Pro atau akan terus melihat pengganti baharu. Sama-sama kita nantikan.

komen


© Amanz / 2022 Kami