Permua Menjana Pendapatan 3 Kali Ganda Lebih Tinggi Berbanding Konsol dan PC Pada Suku Pertama 2021

Diterbitkan pada Jun 16, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sony, Nintendo, Microsoft dan Activision Blizzard telahpun mengumumkan mereka akan menghasilkan lebih banyak permua pada telefon pintar sejak awal 2021. Ramai yang agak terkejut dengan strategi empat syarikat besar ini kerana mereka lebih terkenal dengan produk konsol serta PC mereka.

Jadi mengapa ini berlaku secara tiba-tiba? Jawapannya mungkin boleh dilihat pada pendapatan yang boleh dijana menerusi peranti mudah alih. Menurut analisa App Annie dengan kerjasama IDC, permua menjana pendapatan $120 bilion pada suku pertama 2021. Ini adalah 307% lebih tinggi berbanding $39 bilion yang dijana pada konsol dan 292% lebih tinggi berbanding $41 bilion yang dijana PC dan Mac. Di tangga terakhir ialah konsol mudah alih yang menjana $4 bilion.

Permua menjana pendapatan menerusi pembelian dalam aplikasi. COD Mobile, PUBG Mobile dan Fortnite adalah tiga permua popular yang menjana berbilion ringgit kepada pembangun sejak dilancarkan. Menerusi model free to play, permua masih lagi menguntungkan kerana kombinasi kos membangunkannya lebih rendah tetapi mempunyai jumlah pemain yang lebih besar yang kemudiannya melakukan pembelian dalam talian.

Sedang sektor industri lain mengecut kerana pandemik, sebaliknya berlalu kepada industri permainan video. Jumlah pembelian minggu permainan video meningkat 40% berbanding suku pertama 2019 dengan peningkatan muat turun adalah 30% berbanding suku yang sama.

Stadia, Luna, Ubisoft Connect dan Xbox Game Pass Premium menawarkan penstriman permainan video pada pelbagai peranti termasuk telefon pintar. Melihat kepada trend ini, mungkin dalam masa satu generasi sahaja telefon pintar akan menjadi platform paling dominan. Kuasa memproses grafik kini hampir setanding dengan PC dengan ciri seperti raytracing dan VFR bakal disokong cip terkini ARM dan Samsung dengan kerjasama AMD.

Sumber App Annie

komen


© Amanz / 2022 Kami