Cari @ Amanz

Perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China menyebabkan Huawei dan ZTE dimasukkan ke dalam senarai entiti. Kedua-dua syarikat telekomunikasi ini dituduh melakukan pengintipan bagi pihak Parti Komunis China sekaligus mendatangkan risiko keselamatan kepada negara. Sebelum ini A.S telah mengharamkan penggunaan kelengkapan telekomunikasi 5G kedua-dua syarikat dari digunakan tetapi kini mereka ingin menggantikan pula kelengkapan sedia ada.

Huawei 5G

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan(FCC) telah bersetuju secara sebulat suara untuk membelanjakan $1.9 bilion (~RM 7.9 bilion) bagi menggantikan kesemua kelengkapan telekomunikasi Huawei dan ZTE yang digunakan di luar bandar. Syarikat telekomuniksi yang mempunyai kurang dari 10 juta pelanggan layak menerima dana untuk menggantikan kelengkapan sedia dalam masa dua tahun.

Sebelum ini syarat yang dikenakan ialah kurang dari 10 juta. Dengan syarat yang direndahkan, lebih banyak syarikat layak memohon dana sekaligus mempercepatkan pelupusan kelengkapan yang dilihat berbahaya ini. Walaupun kelengkapan 5G Huawei mula dihalang di beberapa negara, Huawei masih lagi kekal sebagai pembekala kelengkapan telekomunikasi terbesar dunia tetapi telah jatuh ke tangga ke-7 dalam senarai pengeluar telefon pintar. Kekosongan yang ditinggalkan oleh Huawei dan ZTE kini diisi oleh syarikat seperti Samsung yang telagh memenangi beberapa kontrak 5G yang besar sejak setahun lalu.

Sumber CNBC

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd