Blue Origin Menawarkan Diskaun $2 Bilion Kepada NASA Sekiranya Dipilih Menghasilkan Modul Pendaratan Misi Artemis

Diterbitkan pada July 27, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sebelum ini SpaceX telah dianugerahkan kontrak $12 bilion menghasilkan sistem pendaratan manusia (HLS) ke permukaan bulan untuk Misi Artemis yang dijadualkan pada tahun 2024. Blue Origin segera membantah pemberian kontrak hanya kepada satu syarikat sahaja kerana membahayakan misi jika berlaku sebarang kelewatan. Pemberian kontrak kepada SpaceX kemudian digantung bagi menyiasat berlaku pilih kasih oleh Donald Trump yang bermusuhan dengan pemilik Blue Origin iaitu Jeff Bezos.

Semalam Blue Origin mengeluarkan surat terbuka yang menawarkan diskaun $2 bilion untuk dua tahun fiskal kepada NASA sekiranya HLS mereka diberikan kontrak misi Artemis. Pada waktu yang sama kos menghantar roket ke orbit bumi rendah bagi menguji sistem yang bakal digunakan akan ditanggung sepenuhnya oleh Blue Origin. Mereka turut akan menerima kontrak pada harga yang ditetapkan oleh NASA. Sekiranya berlaku kelewatan dan kos meningkat, ia akan ditanggung sepenuhnya oleh Blue Origin.

Blue Origin sekali lagi menegaskan HLS mereka adalah lebih fleksibel berbanding SpaceX kerana boleh dilancarkan menggunakan roket pihak ketiga Falcon Heavy, SLS, Vulcan, dan New Glenn. Disamping itu pasukan yang dibentuk untuk membida kontrak juga terdiri daripada Lockheed Martin, Northrop Grumman, dan Draper yang mempunyai kepakaran melancarkan misi ke angkasa lepas.

Keputusan siasatan Pejabat Akauntabiliti Kerajaan (GAO) Amerika Syarikat akan diumumkan pada bulan Ogos. Ia akan menetapkan sama ada NASA perlu memberikan kontrak baharu atau mengekalkan kontrak asal. Dengan pelbagai diskaun dan insentif yang diberikan Blue Origin kepada NASA, jelas Jeff Bezos sanggup rugi untuk jangka masa pendek untuk keuntungan jangka panjang.

komen


© Amanz / 2022 Kami