Carian
Samsung Dilaporkan Kecewa Dengan Jualan Siri Galaxy S21 Yang Lebih Rendah Berbanding Galaxy S20 dan S10
August 7, 2021 Effi Saharudin

Setakat ini berapakah jumlah perantis siri Galaxy S21 telah berjaya dijual? Angka rasmi tidak dikongsi oleh Samsung tetapi menurut Business Post yang memetik laporan Kiwoom Securities selepas dijual selama enam bulan, 13.5 juta peranti siri Galaxy S21 telah terjual. Ini adalah pengurangan 20% berbanding siri Galaxy S20 dan pengurangan 47% berbanding siri Galaxy S10 dalam tempoh yang sama.

Samsung dikatakan kecewa dengan angka jualan siri S21 ini walaupun selepas mengambil kira kesan pandemik yang melanda dunia. Semua bermula dengan baik untuk Samsung kerana pada bulan pertama hampir 600,000 peranti berjaya dijual di Korea Selatan menjadikannya paling laku sejak Galaxy S8.

Dengan kekecewaan ini, Samsung dipercayai akan mempertaruhkan masa depan siri Galaxy S pada cip Exynos 2200 dengan GPU AMD RDNA 2. Beberapa maklumat awal yang tertiris mengatakan ia bakal menjadi cip paling berkuasa pernah dihasilkan dan mampu mengalahkan cip mercu Qualcomm yang seterusnya.

Tahun ini bukanlah tahun yang baik untuk Samsung. Mereka dikejar pantas oleh Xiaomi yang telah memintas Samsung di Eropah dan Malaysia pada suku yang lalu.

Sumber GSMArena

Komen