Cari @ Amanz

CONNECTme NOW Akan Mengembangkan Perkhidmatan Internet Pancaran Satelit Ke Seluruh Asia Tenggara

Link Copied!

Bila bercakap mengenai perkhidmatan Internet menggunakan pancaran satelit, nama pertama yang keluar dari bibir pada waktu ini ialah Starlink oleh SpaceX. Tetapi ramai mungkin tidak menyedari perkhidmatan Internet menggunakan satelit ini telah ditawarkan CONNECTme NOW oleh MEASAT di Malaysia sejak 2018.

Selepas lebih tiga tahun beroperasi dengan lebih 200,000 pelanggan harian di Malaysia, CONNECTme NOW kini bersedia untuk mengembangkan penawaran Internet pancaran satelit mereka ke seluruh rantau Asia Tenggara. Seperti di Malaysia, penawaran ke tetangga Asia Tenggara adalah bagi menghubungkan komuniti pedalaman dengan perkhidmatan Internet bagi mengecilkan jurang digital.

Pada waktu ini CONNECTme NOW mampu menawarkan perkhidmatan Internet pada kelajuan 30 Mbps dengan penaiktarafan ke 100 Mbps pada tahun 2022 dengan selepas pelancaran satelit baharu  MEASAT-3d kelak. Perkhidmatan Internet menggunakan satelit adalah penyelesaian kepada tiadanya perkhidmatan Internet di kawalan luar banda yang terpencil kerana halangan infrastruktur konvensional.


Komen ()