Mahkamah Mengeluarkan Injunksi Mengarahkan Apple Membenarkan Sistem Pembayaran Alternatif Dalam Aplikasi

Diterbitkan pada Sep 10, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kes saman Epic Games ke atas Apple menjadi semakin hangat ini apabila hakim yang mendengar kes memberikan injunksi kekal yang menghalang Apple dari tidak membenarkan pembangun aplikasi daripada menawarkan sistem pembayaran lain dalam aplikasi dan menghubungi pelanggan menerusi maklumat emel pendaftaran yang digunakan.

Ini dilihat sebagai keputusan yang memihak kepada Epic Games selepas aplikasi Fortnite ditendang keluar dari App Store tahun lalu selepas berani menawarkan sistem pembayaran dalam aplikasi (IAP) mereka sendiri. Injunksi diberikan hanya beberapa hari selepas Apple membenarkan pembangun aplikasi untuk menghubungi pelanggan secara terus menerusi emel dan pendaftaran serta pembayaran langganan yang tidak menggunakan sistem Apple untuk aplikasi ‘membaca’.

Hari ini juga Epic Games telah meminta Apple untuk mengembalikan semua Fortnite ke App Store di Korea Selatan bagi mematuhi RUU yang diluluskan di negara tersebut. Epic akan membenarkan pelanggan melakukan pembayaran menggunakan sistem IAP sendiri dan juga Apple sebagai pilihan.

Sumber The Verge

komen


© Amanz / 2022 Kami