Cari @ Amanz

UTHM Berjaya Menghasilkan Dron Kargo Bersaiz Besar Pertama Malaysia – Boleh Terbang Dengan Beban 400 Kg

Link Copied!

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia atau dikenali sebagai UTHM, seringkali hadir dengan pelbagai inovasi dalam arena kejuruteraan dan teknologi. Mereka pernah memperlihatkan konsep menghantar mesej tersembunyi dalam gambar, tangan tiruan biomekatronik, kawalan suis dari jarak jauh melalui Internet sebelum IoT menjadi popular, atau juga menggunakan puntung rokok sebagai bahan kepada batu bata.

Terkini, UTHM telah berjaya menghasilkan dron kargo bersaiz besar yang telah diiktiraf oleh Malaysia Book of Records sebagai terbesar dalam Malaysia setakat ini. Dron ini digelar sebagai C-Drone dan ciptaan ini dikira sebagai hadiah ulang tahun ke-28 universiti ini. Dron gergasi ini boleh menerbangkan kargo dengan berat 200 kilogram tanpa sebarang masalah.

Dengan dana yang diterima daripada KPT, semua kerja-kerja analisis, rekabentuk, penghasilan komponen, pemasangan dan ujian terbang dapat dilakukan. Lebih menarik, kesemuanya dilakukan di makmal dalam kampus induk UTHM. Walau bagaimanapun, C-Drone yang mempunyai saiz 5 x 5 x 2 meter dengan berat 400 kilogram ini adalah konsep sahaja bagi membuktikan yang dron kargo seperti ini boleh dihasilkan.

Dron ini juga adalah jenis VTOL atau Multirotor Vertical Takeoff and Landing dan akan membuka ruang bagi universiti atau mana-mana pihak industri untuk memajukan produk konsep ini menjadi komersil di masa akan datang. Walau bagaimanapun, kos dan spesifikasi penuh dron ini tidak didedahkan oleh mereka.

Sama-sama kita lihat produk ciptaan tempatan dalam arena teknologi seperti robotik dan dron ini lebih maju di masa akan datang.


Komen ()