China Berjaya Membangunkan Kecerdasan Buatan Yang Mengenalpasti Jenayah Dan Kemudian Memfailkan Kes

Diterbitkan pada Dis 28, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Ada pepatah berkata tak salah kalau tak kena tangkap. Proses untuk mengelak diri dari dikesan melakukan jenayah menjadi semakin sukar di China. Menurut laporan South China Morning Post, sebuah kecerdasan buatan yang mampu mengesan jenayah yang berlaku sebelum memfailkan kes ke mahkamah sedang dijuji oleh Pendakwaraya Rakyat Shanghai Pudong.

Kecerdasan buatan ini dikatakan mempunyai ketepatan mengenalpasti jenayah sehingga 97% dan dibangunkan oleh Akademi Sains China. Ia boleh mengambil alih tugas remeh yang perlu dilakukan oleh pendakwaraya di bandaraya tersebut. Selepas dilatih menggunakan dati daripada 17,000 kes di antara 2015 hingga 2020, ia kini digunakan untuk mengenalpasti 8 jenis jenayah utama.

Jenayah tersebut ialah penipuan kad kredit, mengendalikan perjudian haram, memandu secara berbahaya, mendatangkan kecederaan dengan bahaya, menghalang tugas penjawat awam, mencuri, penipuan dan menimbulkan kerisauan orang awam yang merupakan bahasa yang digunakan untuk mereka menentang kerajaan.

China telah lama menggunakan sistem kamera untuk memantau rakyat sepanjang masa untuk menguatkuasakan sistem kredit sosial. Wajah rakyat China disimpan oleh kerajaan bagi memudahkan proses mengenalpasti oleh pihak polis menggunakan kaca mata khas. Ia bagaimanapun tidak sentiasa tepat dengan wujud kes ia gagal membezakan wajah manusia dengan iklan di tepi bas.

Sistem yang digunakan dilihat oleh negara demokrasi sebagai melanggar hak asasi manusia. Penglibatan beberapa syarikat China dengan sistem kamera litar tertutup di Xinjiang menyebabkan mereka dimasukkan dalam senarai entiti Amerika Syarikat.

komen


© Amanz / 2022 Kami