Cari @ Amanz

Sementara masih tiada sebarang penawaran menyeluruh metamesta lagi sehingga ke hari ini, disamping Facebook sendiri mengatakan akan mengambil masa sehingga 15 tahun untuk dibangunkan, namun ia tidak menghentikan pelbagai pembangun dan syarikat menggunakan terma metamesta atau “metaverse” dalam pemasaran.

Melalui data yang dihimpunkan oleh Sensor Tower, lebih 500 aplikasi dilihat telah menambah terma metamesta pada penyenaraian aplikasi di App Store dan Google Play sepanjang November 2021 sehingga Januari 2022 lepas.

Kebanyakkan aplikasi yang menyertakan terma berkenaan dilihat berkait dengan kriptowang buat masa ini, yang turut dilihat menyertakan terma NFT. Disamping itu penerbit permainan juga dilihat berminat untuk menyertai metamesta ini. Tidak ketinggalan juga beberapa syarikat tempatan mengacah dunia metamesta mereka tersendiri.

Pelbagai syarikat juga dilihat mengambil peluang untuk menyertakan terma ini dalam memperlihatkan syarikat mereka mengikut trend terkini dan bersedia untuk perubahan fasa seterusnya.

Seperti biasa, kita hanya akan melihat perkembangan sebenar arena metamesta dalam tahun-tahun akan datang. Sebelum ini, kita sedia melihat hype lebih kurang sama ketika pengenalan dunia pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan – namun, hanya beberapa sahaja yang benar-benar mengaplikasikannya, dan kekal sehingga ke hari ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd