Peranti Baharu Dengan GrapheneOS Bakal Dilancarkan Dengan Fokus Kepada Privasi Dan Sekuriti Setaraf Pixel

Diterbitkan pada Feb 8, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

GrapheneOS adalah sistem operasi berasaskan Android yang dibina daripada AOSP dan memfokuskan kepada privasi dan sekuriti sepenuhnya. Ia merupakan custom ROM yang boleh dipasang pada pelbagai peranti. GrapheneOS ini tiada GMS, pin sekuriti boleh dirombak, peranti boleh dimatikan secara automatik jika dikesan tidak aktif dalam sesuatu tempoh dan ia mempunyai perlindungan penjejakan daripada IMEI, alamat MAC dan data-data dicuri.

Terkini, mereka telah mengumumkan akan bekerjasama dengan pengeluar peranti lain untuk terus peranti terus menjalankan sistem operasi ini. GrapheneOS turut mendakwa yang peranti baharu ini akan datang, akan mempunyai sekuriti dan privasi setaraf peranti Pixel.

Mereka masih di fasa awal perbincangan lagi buat masa ini dan hanya akan umumkan maklumat lanjut dalam masa beberapa bulan lagi. Tetapi sejauh mana persamaan perlindungan pada peranti baharu mereka ini dengan Pixel masih menjadi tanya. Pixel mempunyai cip sekuriti Titan M, yang eksklusif pada peranti mereka sahaja dan tidak digunakan pada peranti lain.

Setakat ini, NitroKey adalah syarikat yang sedia menjual Pixel 4a dan Pixel 6 yang diubahsuai menjalankan sistem operasi ini dan dijual pada harga berkali ganda lebih mahal. Mungkin kerjasama baharu ini akan memperlihatkan sebuah peranti lebih mampu milik dengan perlindungan data, privasi dan mempunyai sekuriti yang cukup baik. Sama-sama kita nantikan.

komen


© Amanz / 2022 Kami