Cari @ Amanz

Dua tahun lepas, Google membeli Neverware iaitu syarikat yang menawarkan Chrome OS asas tanpa GMS – CloudReady OS dengan cara pemasangan yang memudahkan pengguna. Dua hari lepas, baru semua tahu kenapa Google membeli mereka – kerana ia adalah untuk Chrome OS Flex. Kemampuan memasang Chrome OS pada komputer Windows dan Mac lama sama seperti CloudReady sebelum ini.

Chrome OS Flex membawakan pengalaman yang sama seperti Chrome OS – yang mana terkenal sebagai “sistem operasi berasaskan pelayar web”. Ia amat sesuai untuk generasi yang bekerja sepenuhnya menggunakan pelayar web sahaja dalam melakukan pelbagai tugasan hari ini.

Cukup kelakar sekali apabila laman bantuan pengguna mengenai Chrome OS Flex menyatakan, pengguna masih boleh pasang sistem operasi baharu ini pada mana-mana Chromebook, Chromebox atau mana-mana peranti Chrome OS yang sudah usang atau kemaskini yang telah dihentikan oleh pengeluar dan Google sendiri.

Tambahan Google lagi, Chrome OS Flex ini boleh dipasang pada mana-mana peranti dengan cip pemprosesan Intel atau AMD x86. Tetapi tiada sokongan akan diberikan, tiada kemaskini akan diberikan dan peranti mungkin akan bermasalah.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd