Carian
China Juga Ingin Menggunakan Roket Yang Boleh Mendarat Semula Ke Bumi Pasca Pelancaran
March 8, 2022 Effi Saharudin

Sistem roket yang digunakan oleh NASA, Roscosmos dan ESA kesemuanya adalah dari rekaan lama. Selepas dilancarkan, setiap peringkat roket akan ditanggalkan sebelum jatuh ke laut untuk dikutip. SpaceX mempelopori sistem roket yang boleh kembali mendarat ke bumi yang membolehkan ia dikitar semula untuk misi seterusnya lebih pantas. Tidak seperti roket Falcon 9 SpaceX yang berkaki, roket China menggunakan sistem cangkuk apabila mendarat.

Kini Agensi Angkasa Kebangsaan China (CNSA) turut menyatakan harta untuk menggunakan sistem roket seakan SpaceX untuk misi angkasa lepas mereka. Sistem roket Long March yang digunakan sekarang adalah antara roket paling berkuasa sekarang sehingga mampu menghantar komponen stesen angkasa Tiangong ke orbit.

Roket generasi baharu yang akan dibangunkan akan mempunyai kemampuan lebih tinggi dengan dua versi dihasilkan. Versi pertama boleh menghantar kargo seberat 14,000 kg ke orbit bumi rendah manakala versi kedua boleh menghantar kargo seberat 27,000 kilogram ke orbit transit bulan.

Tiada tarikh sasaran roket boleh mendarat kembali ke bumi ini akan digunakan. CAS Space sebuah firma angkasa lepas swasta China telahpun memperlihatkan konsep roket boleh kembali mendarat mereka untuk tujuan pelancongan tahun lalu.

Sumber Space.com

Komen