Cari @ Amanz

Kerajaan Akan Umum Keputusan Kabinet Berkaitan Pelaksanaan 5G – Secara Tunggal Atau Sebaliknya, Pada Minggu Hadapan

Oleh Aman

Link Copied!

Kerajaan dijangka akan mengumumkan keputusaan berkenaan pelaksanaan 5G di Malaysia – sama ada melalui penyedia tunggal untuk infrastruktur atau sebaliknya, pada minggu hadapan. Perkara ini dikongsikan oleh Menteri kepada Reuters, selepas pengumuman berkaitan dengannya dinantikan sejak awal bulan ini.

Pihak kementerian dijangka mengadakan sidang akhbar pada Rabu hadapan dalam mengumumkan keputusan kerajaan berkaitan hal ini.

5G Speedtest Launch

Sebelum ini, kerajaan telah memilih penyedia tunggal borong untuk melaksanakan pembangunan infrastruktur 5G di Malaysia, iaitu melalui DNB (Digital Nasional Berhad). Namun, beberapa syarikat telekomunikasi turut telah memohon kepada kerajaan untuk membenarkan penyedia infrastruktur kedua unntuk 5G di Malaysia untuk mengelak monopoli dan sebagainya.

Buat masa ini, hanya Yes yang telah mula menggunakan infrastruktur 5G milik DNB, dan menawarkan perkhidmatan kepada pengguna. TM telah turut mengumumkan kerjasama dengan DNB, tetapi masih belum menawarkan perkhidmatan rangkaian 5G mereka kepada pengguna umum. Sementara syarikat telekomunikasi lain dengan majoriti besar pengguna masih senyap berkenaan pelaksanaan 5G masing-masing, dan menantikan keputusan pihak kerajaan berkaitan pelaksanaan 5G di Malaysia.


Komen ()