Cari @ Amanz

Xiaomi 12 Ultra Mungkin Dijana Snapdragon 8 Gen 1+ Dari TSMC Dan Mempunyai Kamera 50MP Bawah Skrin

Link Copied!

Xiaomi dijangka akan melancarkan beberapa lagi peranti mercu pada pertengahan tahun akan datang. Peranti yang telah dikhabarkan setakat ini adalah Xiaomi 12 Ultra iaitu pengganti kepada Mi 11 Ultra yang memfokuskan kamera dan juga mungkin Xiaomi MIX 5.

Menurut Digital Chat Station, Xiaomi dikatakan telah pun mempunyai tiga peranti prototaip baharu dengan cip Snapdragon 8 Gen 1+ yang dibina oleh TSMC. Satu peranti akan hadir dengan sensor 50MP bawah skrin, dua lagi mereka sedang menguji sensor 1/1.5″ untuk kamera belakang. Peranti ini akan menggunakan skrin 2K jenis fleksibel yang melengkung di sisi.

Salah satu daripada tiga peranti ini juga dikatakan adalah peranti yang akan bekerjasama dengan Leica. Tiada butiran jelas untuk spesifikasi kesemua peranti, tetapi Xiaomi 12 Ultra dikatakan akan menggunakan konfigurasi tri-kamera 50MP+48MP+48MP daripada sensor sudut lebar Samsung GN2 1/1.12-inci, sudut ultra lebar dan periskop.

Laporan sebelum ini turut mendedahkan yang Sony juga sedang membangunkan sensor 1/1.1-inci untuk Xiaomi. Sama-sama kita nantikan pengumuman lanjut mengenai peranti ini akan datang.


Komen ()