Carian
PerantiSiswa – Tablet Perlu Dipulangkan Kepada Pusat Pengajian Selepas Pelajar Habis Belajar
April 10, 2022 Aman

Kerajaan telah sedia mengumumkan inisiatif Peranti Siswa, yang mana akan menyediakan peranti pintar kepada para pelajar dari golongan B40 dalam memudahkan urusan pembelajaran.

Melalui program berkenaan, seramai 400,000 pelajar seluruh negara dijangka akan menerima manfaat. Permohonan untuk PerantiSiswa ini akan dibuka mulai 15 April ini, dan peranti akan diedarkan kepada pelajar mulai minggu kedua Jun.

Buat masa ini, peranti yang akan diberikan belum dinyatakan lagi oleh pihak Kerajaan.

Namun, berkongsi lanjut, ia dikongsikan yang mana peranti pintar berkenaan boleh digunakan selagi mana para pelajar berada di pusat pengajian. Setelah tamat belajar, mereka boleh serahkan semula peranti berkenaan kepada pusat pengajian.

Ia dikatakan, konsep ini adalah konsep kebolehgunaan peranti percuma selama tempoh mereka menjadi pelajar dan ia tidak boleh pindah milik, tidak boleh dijual, tidak boleh dihilangkan, sebab selagi mereka masih belajar peranti itu akan dikira masih berdaftar sebagai milik kerajaan. Secara kasar, ia berfungsi seperti penawaran Skim Pinjaman Buku Teks, dimana buku yang dipinjamkan perlu dipulangkan apabila selesai sesuatu tahap pengajian.

Peranti yang akan diagihkan ini juga mempunyai jaminan, termasuk jika berlaku kerosakan, pelajar boleh kembalikan untuk diganti baharu. Maklumat lanjut berkenaan program ini dijangka akan dikongsikan selepas 15 April ini.

Mengikut perkongsian awal sebelum ini, tablet ini dijangka akan hadir dengan saiz minima 10.1-inci, dijana memori sekurang-kurangnya 4GB RAM, selain turut hadir dengan papan kekunci serta stylus.

Komen