Cari @ Amanz

Komputer kuantum membolehkan tugas pemprosesan yang mengambil masa bilion tahun dilakukan dalam masa beberapa minit. China dan Amerika Syarikat adalah dua negara yang kini mempunyai kuantum yang digunakan untuk membangunkan sistem kecerdasan buatan dan masalah matematik kompleks. Untuk memastikan komputer dapat berfungsi degan optimum, sistem penyejukan yang baik diperlukan.

Untuk penggunaan komputer kuantum generasi seterusnya, IBM telah membangunkan sistem penyejukan yang diberi nama Goldeneye. Ia berbentuk silinder dengan kemampuan menurunkan suhu ke 23 mK yang lebih sejuk berbanding angkasa lepas.

Dengan isipadu 1.7 kubic meter, kapasiti Goldeneye ialah setanding dengan tiga peti sejuk biasa. Untuk menyejukkannya pula, isotop helium-3 (He-3) dan helium-4 (He-4) telah digunakan. Sistem penyejukan pencairan yang dibangunkan ini juga lebih kering berbanding sistem penyejukan biasa.

Goldeneye masih sekadar prototaip dengan data yang dikumpul akan membolehkan IBM membina komputer kuantum yang berkuasa dengan sistem penyejukan yang lebih optimum di masa hadapan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd