DJI Dan China Railway Construction Corporation Disenarai Hitam Oleh A.S Kerana Hubungan Ketenteraan

Diterbitkan pada Okt 7, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Syarikat pengeluar dron terkemuka DJI dan China Railway Construction Corporation (CRCC) dimasukkan ke dalam senarai hitam yang menghalang sebarang bentuk pelaburan oleh syarikat dari Amerika Syarikat. Tindakan diambil kerana kedua-dua syarikat didakwa mempunyai hubungan ketenteraan dengan pihak Tentera Pembebasan Rakyat China (PLA).

DJII

Senarai yang dikeluarkan oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (DOD) terdiri daripada 13 syarikat dari China. Kesemuanya dimasukkan ke dalam senarai hitam kerana teknologi yang dibangunkan dipercayai dikongsi dengan pihak PLA untuk digunakan bagi tujuan ketenteraan.

Sejak 2017 lalu pihak tentera A.S mengharamkan penggunaan dron DJI oleh anggota kerana risau data sensitif akan dikongsi dengan China bagi tujuan pengintipan.

Bagi membendung penggunaan teknologi milik A.S untuk kegunaan PLA, A.S telah melakukan pelbagai sekatan ekonomi ke atas lebih 60 syarikat dari China. Baru-baru ini AMD dan NVIDIA dihalang menjual cip kecerdasan buatan kepada syarikat China atas tujuan yang sama. Pengeksportan mesin pencetak cip yang canggih kini turut dihalang memaksa China untuk segera membangunkan teknologi kendiri supaya tidak ketinggalan.

komen


© Amanz / 2022 Kami