Dua Varian Kereta Perisai Stryker Diperlihatkan Dengan Ciri Menangkis Dron Dan Enjin Hibrid Elektrik

Diterbitkan pada Okt 12, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Selain rekaan konsep MBT AbramsX, General Dynamics Land Systems turut memperlihatkan konsep untuk dua varian kereta perisai infantri Stryker baharu. StrykerX Technology Demonstrator ialah konsep kereta perisai generasi baharu yang hadir dengan sistem enjin hibrid elektrik, sistem pertahanan aktif, kamera 360 darjah dan memberikan pemandu kemampuan melihat tembus perisai menggunakan set kepala AR.

Sistem enjin hibrid bukan sahaja mengurangkan penggunaan bahan api diesel tetapi turut membolehkan ia menjalankan operasi dengan senyap supaya sukar dikesan oleh musuh. Sistem hubungan dan jaringan juga diperkukuh untuk mengelakkan serangan siber. Kerana pemandu menggunakan set kepala AR, StrykerX tidak mempunyai cermin hadapan seperti kereta perisai Stryker yang digunakan sekarang.

Seterusnya ialah Stryker Leonidas Technology Demonstrator yang meletakkan sistem penangkis dron Epirus Leonidas pada bahagian belakang. Leonidas menggunakan gelombang mikro untuk melumpuhkan dron. Yang menjadikan Leonidas unik ialah ia boleh digunakan untuk menjatuhkan dron secara individu tanpa menjatuhkan dron lain yang mungkin digunakan oleh anggota keselamatan dan mod melumpuhkan sekumpulan dron secara serentak.

Konflik di Ukraine membuktikan dron kecil yang dilengkapi bom boleh menyebabkan kemusnahan yang besar kepada infantri kerana ia sukar dikesan. Sistem pertahanan anti-dron statik menggunakan laser dan raifal gelombang mikro tidak mencukupi untuk menangani serangan dron secara berkumpulan.

komen


© Amanz / 2022 Kami