Pendapatan Microsoft Daripada Perniagaan Xbox Dan Windows Merosot Sehingga 39% Pada Suku Lalu

Diterbitkan pada Jan 25, 2023. oleh .

Microsoft mengumumkan laporan kewangan mereka untuk Q2 fiskal 2023 dengan syarikat mencatatkan pendapatan $52.7 bilion dengan keuntungan $16.4 bilion. Yang merisaukan bagi Microsoft ialah pendapatan menerusi pemasangan sistem operasi Windows menyusut 39% berbanding suku yang sama tahun lalu. Ini berkait langsung dengan pengeluaran PC yang menjunam hampir 17% sepanjang 2022 menurut data dari IDC.

Permintaan terhadap PC baharu kini turun semula ke peringkat pra-pandemik selepas pekerja kembali ke pejabat. Maka tidak mengejutkan pendapatan Microsoft menerusi penjualan perkakasan seperti komputer Surface turut menyusut 39% pada suku lalu berbanding suku sama tahun sebelumnya.

Perniagaan Xbox mereka terkesan tetapi tidak seteruk perniagaan PC dengan pendapatan hanya menyusut 13%. Jualan konsol Xbox Series X dan Series S lebih rendah pada suku lalu berbanding suku yang sama tahun lalu walaupun harga peranti telah dikurangkan bagi bersaing dengan PlayStation 5.

Dengan pendapatan berkurangan pasca pandemik, tidak mengejutkan Microsoft akan membuang lebih 10,000 pekerja menjelang penghujung Q3 fiskal 2023. Antara yang terkesan ialah studio pembangunan permainan video, platform realiti maya dan juga HoloLens yang tidak mempunyai sebarang perancangan untuk masa depan kecuali membekalkan set kepala IVAS kepada pihak tentera.

komen


© Amanz / 2023 Kami