Cari @ Amanz

Penggunaan perkhidmatan kecerdasan buatan kini digunakan oleh ramai orang. ChatGPT, Bing Chat, Google Bard dan banyak lagi telah membantu ramai orang dalam memudahkan lagi tugasan harian masing-masing.

Bing Chat antara alternatif ChatGPT yang popular, semua orang boleh menggunakannya percuma dengan syarat melalui Microsoft Edge, boleh mencuba tanpa akaun Microsoft dan kelak akan menyokong pelayar web lain. Jika anda tidak menggunakan Edge, pelayar web Vivaldi versi 6.1 adalah pertama aplikasi bukan buatan Microsoft yang menyokong perkhidmatan kecerdasan buatan Bing.

Perkara ini dibolehkan kerana apabila anda pergi ke laman web Bing menggunakan Vivaldi, identiti pelayar web ini menyamar menjadi Microsoft Edge. Secara tidak langsung semua ciri dan fungsi Bing Chat boleh digunakan.

Pengguna hanya tidak boleh menggunakan ciri eksklusif seperti bar sisi Bing Chat. Walau bagaimanapun terdapat ciri produktiviti lain diberikan iaitu Workspace untuk pengguna melakukan multi tugasan, mengorganisasikan tab, dan salin pautan banyak laman web serentak.

Ini bukan pertama kali Vivaldi menyamar menjadi pelayar web pesaing. Sebelum ini mereka pernah menyamar menjadi Chrome untuk peningkatan prestasi yang lebih baik. Jika anda berminat, Vivaldi 6.1 sedia dimuat turun untuk pengguna Windows dan Android. Versi iOS pula buat masa ini masih dalam peringkat pembangunan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd