Cari @ Amanz

Maxis baru sahaja mengumumkan pelan internet gentian optik Maxis Home Fibre mereka, yang menawarkan sambungan internet dengan kelajuan internet dari 100Mbps sehinggalah 1Gbps dan 2Gbps.

Penawaran sambungan 2Gbps bukanlah sesuatu yang baru. Sebelum ini, Telekom Malaysia dan juga Time Internet sudahpun mula menawarkan pelan dengan kelajuan sambungan yang sama, dengan beberapa penambahan yang menarik.

Untuk Maxis, bersama-sama dengan pelan 2Gbps ini, mereka juga dilihat menawarkan penghala WiFi 6E yang membolehkan pelanggan Maxis untuk memanfaatkan sambungan internet 2Gbps ini sepenuhnya, sekurang-kurangnya melalui sambungan berwayar, dan sehingga 1.8Gbps melalui sambungan WiFi.

Penghala WiFi 6E yang ditawarkan oleh Maxis ini dilihat hadir dengan satu frekuensi tambahan, iaitu 6GHz bersama-sama dengan 2.4GHz dan 5GHz yang bukan sahaja menjanjikan kelajuan sambungan internet nirwayar yang lebih pantas, tetapi juga dengan liputan sambungan yang lebih besar.

Dalam pada itu, penghala yang ditawarkan ini juga boleh disambungkan kepada telefon DECT yang akan ditawarkan secara percuma sekiranya dimahukan. Selain daripada itu, ia juga menyokong sambungan penghala WiFi Mesh dan pelanggan Maxis Home Fibre sedia ada boleh melanggani pelan tambahan WiFi Max untuk mendapatkan penghala WiFi tambahan untuk memperbaiki lagi liputan WiFi di rumah anda.

Maxis juga telah menyenaraikan sejumlah peranti-peranti pintar yang menyokong sambungan WiFi 6E ini, yang diperlukan untuk memastikan pelanggan mereka dapat memanfaatkan kelajuan pelan 2Gbps ini. Peranti-peranti ini termasuklah:

  • Samsung S22 Ultra
  • Samsung S23 (S23, S23+, S23 Ultra)
  • Samsung Galaxy Z Fold5 5G
  • Samsung Galaxy Z Flip5 5G
  • Apple iPad Pro M2
  • Apple MacBook Pro 2023
  • Apple Mac Mini 2023
  • Apple iPhone 15 Pro dan Pro Max

Tetapi melihat kepada laman FAQ Maxis Home Fibre, mereka tidak mengatakan apakah jenama dan model penghala WiFi 6E yang akan ditawarkan. Kami akan bertanyakan kepada pihak Maxis tentang apakah penghala yang akan ditawarkan untuk para pelanggan pelan 2Gbps mereka.

Jika anda berminat untuk melanggani pelan internet Maxis Home Fibre 2Gbps, anda boleh melayari laman web Maxis Home Fibre untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pelan ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd