Carian
Apple Dilaporkan Mengurangkan Pengeluaran Vision Pro Kerana Permintaan Rendah
April 24, 2024 Effi Saharudin

Semalam kami laporkan permintaan untuk Apple Vision Pro sudah merosot hampir tiga bulan sejak ia mula dijual di Amerika Syarikat. Pagi ini penganalisa Ming-Chi Kuo pula melaporkan Apple telah mula mengurangkan pengeluaran set kepala perkomputeran spatial ini kerana jualan yang semakin berkurangan.

Menurut beliau Apple kini menyasarkan pengeluaran sekitar 400,00 hingga 450,000 Vision Pro tahun ini yang adalah lebih rendah berbanding sasaran asal mereka iaitu antara 700,000 ke 800,000 unit. Walaupun jualan pada awalnya amat memberangsangkan, momentum tidak berterusan kerana unit awal hanya dibeli oleh peminat paling tegar Apple. Di Malaysia misalnya Vision Pro dijual pada harga mencecah RM25,000 yang jauh lebih mahal berbanding harga jualan asal sekitar RM16,000.

Acara dijangka mengumumkan jualan Vision Pro ke lebih banyak pasaran dalam acara khas 7 Mei depan. Beberapa ciri baharu Vision Pro mungkin akan diperlihatkan bersama dengan pengumuman beberapa model iPad baharu. Bagaimana pula dengan anda? Masihkah teruja untuk membeli Vision Pro jika ia dipasarkan di Malaysia?

Komen