Carian
Aplikasi Truecaller Kelak Boleh Menjawab Panggilan Telefon Menggunakan Suara Pemilik
May 23, 2024 Effi Saharudin

Enam tahun lalu Google Duplex diperlihatkan dengan ia adalah pembantu maya yang boleh melakukan panggilan telefon bagi pihak pemilik. Walaupun sudah lebih setengah dekad diberikan kepada pengguna di Amerika Syarikat, ciri ini tidak diberikan kepada pengguna lain seperti yang dijanjikan oleh Google.

Pagi ini Truecaller mengumumkan kelak aplikasi mereka boleh menjawab panggilan telefon bagi pihak pemilik dengan menggunakan suara sebenar mereka. Ciri ini diberikan nama Personal Voice. Truecaller akan bekerjasama sama dengan Microsoft Azure AI Speech bagi merealisasikan ciri yang selama ini hanya mampu ditawarkan oleh Duplex.

Pengguna Truecaller mengkases Personal Voice menerusi AI Assistant dan kemudian melatih model AI dengan membaca beberapa baris perkataan yang diberikan oleh aplikasi. Selepas dilatih, ia akan menjadi pengganti pemilik dan menjawab telefon apabila diperlukan. Sepanjang masa transkrip akan dipaparkan pada skrin telefon supaya pemilik boleh melakukan pilihan untuk menjawab panggilan yang penting.

Ciri ini adalah tambahan kepada ciri AI Assistant yang diumumkan pada tahun 2022 tetapi hanya di beberapa negara. Truecaller mengatakan pada ketika ini Personal Voice boleh diuji oleh beberapa pelanggan terpilih terlebih dahulu.

Komen