Carian
Intel Lunar Lake Mula Dihasilkan Di Kilang TSMC – Komputer Riba Pertama Dijangka Tiba Suku Ketiga 2024
June 20, 2024 Nazrin

Beberapa minggu lalu kami telah melaporkan bahawa cip pemprosesan komputer riba Intel yang terbaru dengan kod nama Lunar Lake akan dikilangkan oleh Taiwan Semiconductor Manufacturing Company atau lebih dikenali sebagai TSMC menggunakan proses N3B (3nm) mereka.

Perkara ini cukup penting kerana Intel merupakan salah satu dari segelintir syarikat pembangun cip semikonduktor dengan kilang fabrikasi cip mereka sendiri. Kebanyakan syarikat lain seperti AMD, Apple, NVIDIA dan Qualcomm yang hadir dengan teknologi cip pemprosesan mereka sendiri semuanya menggunakan khidmat TSMC untuk mengilangkan cip pemprosesan mereka.

Terkini, ia telah dilaporkan bahawa cip pemprosesan Intel Lunar Lake sudahpun mula dihasilkan pada skala tinggi di kilang TSMC, dan komputer riba yang dikuasakan cip pemprosesan ini dijangka akan tiba di pasaran sekitar awal dan pertengahan suku ketiga 2024 kelak.

Terdapat banyak perubahan besar yang diperlihatkan pada cip Lunar Lake ini, seperti gabungan prestasi AI TOPS keseluruhan setinggi 120 TOPS dan juga memori LPDDR5X yang terbina didalam cip tersebut secara terus dan juga sokongan untuk teknologi grafik Ray-Tracing terbina.

Intel juga sudahpun mengesahkan bahawa Lunar Lake ialah satu-satunya siri cip yang akan dikilangkan oleh TSMC, dimana siri cip pemprosesan komputer riba mereka seterusnya, Panther Lake akan dibangunkan menggunakan proses Intel 18A mereka sendiri pada tahun hadapan.

Komen