Cari @ Amanz

Selepas iPhone 6 dan 6 Plus dilancarkan, ramai pengguna merungut telefon pintar yang baru dimiliki mereka membengkok apabila diletakkan di dalam seluar. Masalah Bendgate ini menjadi bahan jenaka dengan produk parodi dihasilkan bagi mengembalikan semula peranti ke bentuk asal. Tetapi masalah ini bukan jenaka bagi ribuan pengguna yang mula mengalami masalah Touch Disease dimana skrin peranti tidak berfungsi kerana cip Touch IC tertanggal dari papan induk kerana tubuh melengkung.

Apple disaman 10,000 pengguna kerana masalah di atas. Sebuah dokumen dalaman Apple mengesahkan pihak mereka menyedari iPhone 6  adalah 3.3 kali ganda lebih mudah melentur berbanding 5S. iPhone 6 Plus pula adalah 7.2 kali ganda lebih mudah melentur berbanding 5S. Apple tidak pernah secara terbuka mengakui dua peranti ini mempunyai masalah mudah lentur. Mereka kemudian telah melakukan perubahan struktur peranti dan cip Touch IC  yang diperkukuh dengan epoksi bagi menyelesaikan masalah tubuh melentur serta Touch Disease sekitar Mei 2016.

Dengan penemuan dokumen dalaman ini, ia mungkin membawakan kesan negatif ke atas pembelaan Apple di dalam kes saman. Mereka boleh dilihat cuba menyembunyikan masalah dari pengetahuan pengguna.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd