Cari @ Amanz

Sepanjang penghujung tahun lepas, iPhone dan Qualcomm mempunyai banyak isu sehinggakan Qualcomm berjaya menghalang penjualan iPhone di China. Terkini, Apple nampaknya mengalah dengan Qualcomm dan terpaksa menggunakan cip yang diperbuat daripada mereka.

Pada bulan Januari lalu, selain daripada China – Qualcomm berjaya mengharamkan penjualan iPhone di Jerman. Perkara ini menyebabkan Apple terpaksa mengubahsuai komponen buat iPhone 7 dan iPhone 8 untuk membenarkan dua peranti ini dijual semula di Jerman. Kini, untuk menjual semula dua model iPhone ini – Apple terpaksa menggunakan cip modem dari Qualcomm agar ia boleh dijual dan dibeli di Jerman.

Apple iPhone 8

Sebelum ini, iPhone 7 dan iPhone 8 memang sudah menggunakan cip modem dari Qualcomm dan juga Intel. Tetapi sejak iPhone-iPhone 2018 dilancarkan, Apple hanya gunakan cip modem dari Intel. Jadi, kesemua iPhone 7/8 yang dijual di Jerman akan menggunakan cip modem dari Qualcomm dan bukan model yang menggunakan cip Intel.

Akan tetapi, jualan iPhone yang menggunakan cip modem Qualcomm ini hanya boleh dibeli secara atas talian dan belum boleh dibeli di kedai-kedai fizikal.

Sumber: Phonearena, melalui WSJ

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd